ONs Verhaal

TAvenu

Het fanfareorkest van TAVENU staat sinds 1995 onder leiding van Dick-Jan Veerbeek en komt sinds 2008 uit in de 1ste divisie. De wekelijkse repetities worden gehouden op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in ‘Baraq’. TAVENU laat vaak van zich horen met allerlei optredens en concerten, binnen en buiten Schoonhoven. Daarbij klinkt een divers repertoire: van klassieke fanfaremuziek tot swingende popmuziek, en nog heel wat meer. Ook heeft TAVENU concerten gegeven met musicalsterren als Danny de Munk en Tony Neef, en wordt regelmatig deelgenomen aan concoursen en festivals.

Al vele jaren vormen onze muzikanten een hecht en levendig orkest. Daar gaat een stukje geschiedenis aan vooraf. Op 1 juni 1906 werd Muziekvereniging TAVENU Schoonhoven opgericht als opvolger van muziekvereniging Apollo. De afkorting TAVENU staat voor: Tot Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning. Al vanaf de oprichting heeft TAVENU een herkenbare muzikale plaats in de Schoonhovense samenleving. Vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw was dat onder meer met de drumband. Deze drumband was in de beginjaren nauw verbonden aan het garnizoen in Schoonhoven en had verschillende militaire instructeurs. De drumband was tot enkele jaren geleden een actief onderdeel van de vereniging.

TAVENU richt zich niet alleen op de stad Schoonhoven. In 1962 sloot de vereniging zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Regelmatig is het orkest te vinden in concertzalen en op festival- en concourspodia in andere Nederlandse plaatsen. Ook zijn er muzikale banden met het buitenland. In 1965 vond de eerste internationale uitwisseling plaats met Musikgesellschaft Littau uit Zwitserland. Daarna volgden uitwisselingen met het Zwitserse Küssnacht en de Duitse plaatsen Feuerbach en Owingen, en nu al vele jaren met Musikverein Stadtkapelle Weil der Stadt uit Duitsland.

Onderweg naar het 120-jarig jubileum van de vereniging in 2026 kan zeker gezegd worden dat TAVENU een springlevende muziekvereniging is met vele activiteiten. Van harte welkom om bij ons mee te doen of mee te luisteren!